Правила, нарушения и термини във футбола

Правила, нарушения и термини във футбола

Футболът е игра с топка, която се играе от два отбора, всеки от които се състои от 6 до 11 играча, като всеки отбор се стреми да вкара повече голове отколкото противника. С понятието гол се обозначава положението, при което топката преминава с повече от половината си обем т. нар. гол-линия и влиза във вратата (тя се намира между двете странични греди и под напречната греда). Играчите в един отбор се делят на вратар, защитници, полузащитници (на английски „midfielder“ - играч в средата на терена) и нападатели. Всеки пост има определени функции - вратаря пази вратата от голове и има право, в определеното около нея наказателно поле, да играе с топката с ръце; защитниците подпомагат вратаря в опазването на вратата, полузащитниците насочват играта към противниковата врата, а нападателите се опитват да вкарат голове (макар не само те, а всеки да може да вкара гол).

Футболът се играе най-вече с крака (на английски „foot“ - „крак“, „ходило“), но играчите могат да използват абсолютно всяка част от тялото си, освен ръцете, за да играят с топката. При игра с ръка, противниковият отбор получава шанс един от състезателите му да изпълни наказателен удар, а ако това стане в прилежащото към собствената врата наказателно поле, в което пазещия вратата играч (вратар) може да играе с ръце, се отсъжда дузпа -`лице в лице` с вратаря - пряк удар към вратата от 11 метра.

Един футболен мач продължава минимум 90 минути разделени на две части по 45 минути с поне 10-минутна почивка между тях. Треньорите на отборите, които определят тактиката и стартовия състав могат да направят за целия мач по три (в някои първенства до пет) смени на играчи от наличните резервни футболисти. По принцип е възможен равен резултат, освен в срещи на пряка елиминация, когато е нужно да се излъчи победител - тогава може да се играят две допълнителни части, наречени продължения, от по 15 минути без почивка между тях. Според някои правила в продълженията може да се излъчи победител преди края на вторите 15 минути ако се използва правилото на „златния“ или „сребърния гол“. Ако и след това резултатът е равен, се изпълняват дузпи - по 5 от всеки отбор. При нов равен резултат се изпълнява по една дузпа от отбор до излъчване на победител.

Жълт и червен картон

Жълтият и червеният картон са въведени през 1870 г. Жълтият картон се присъжда на играч, за да го предупреди за допуснато от него нарушение или неспазване на правилата. Два жълти картона в един мач, присъдени на един и същ играч, довеждат до червен картон, от който следва отстраняване на провинилия се играч от терена. Отстраняването от игра е тежко индивидуално наказание на провинил се играч, което оронва неговия авторитет. Отстраненият чрез червен картон играч, не може да бъде заместен от резервен. Обикновено всички нарушения ( спъване, хващане на топката с ръка, препречване - играчът няма намерения да играе с топката, но препречва пътя на противника, у когото е топката, и това може да е повод за нарушение), по време на игра се наказват с определен картон. Най-тежкото наказване на футболист за една среща е получаването на 1 жълт и 1 директен червен картон.

Корнер (корнър, ъглов удар)

Корнер се присъжда на противниковия отбор за изкарване на топката от очертанията на собствената врата и чрез него може да се отбележи гол. Корнерът е вид статично положение във футбола. Когато топката напусне голлинията на отбраняващия се отбор извън вратата след като последен с нея е играл футболист на този отбор, то противниковият отбор получава правото да изпълни корнер. Изключение се прави, когато топката влезе във вратата и се отбележи гол. Топката се поставя в ъгъла, който е най-близо до мястото, където топката е излязла от игра. Този ъгъл се намира там, където голлинията пресича тъчлинията. Дъгата, която тези две линии сключват, има радиус 1 ярд. При изпълнение на ъглов удар всички играчи трябва да са на разстояние поне 10 ярда (9,15 метра) от топката. Нарушението на това правило може да доведе до получаване на жълт картон.

Топката влиза в игра тогава, когато е ритната и следователно е в състояние на движение. От корнер може да се отбележи гол.

Играчът, който изпълнява ъгловия удар, има право само на един досег с топката, след което трябва друг играч да докосне топката. Нарушението на това правило се наказва с непряк свободен удар, а при по-сериозно нарушение — с пряк свободен удар или дузпа.

Тъч

Тъчът е футболен термин, който означава връщане на топката в игра, след нейното излизане извън очертанията на игрището, през някоя от двете странични надлъжни (тъч) линии. Тъчът се изпълнява от играч от противниковия отбор на играча, който последен е докоснал топката, преди тя да излезе от терена. Топката се хвърля с две ръца, над главата, по посока на предпочетен играч, за да влезе в игра, а краката трябва да са неподвижни. Тя се връща в игра от мястото, от където е напуснала игрището. Терминът „тъч“ идва от английското „touch“, което означава „докосване“. При тъч няма засада, а ако топката влезе във вратата на противника без да е докосната от футболист голът не се зачита.

Фал

Фалът е нарушение във футболната игра, което може да се извърши във всяка част на терена (с изключение в двете наказателни полета). Фал се отсъжда при положение, че са нарушени футболните правила от даден състезател, чрез умишлено блъскане, удряне, препречване, задържане и други видове нередности. В зависимост от степента на нарушението, то може да доведе до жълт или червен картон за провинилият се играч.

Аут

Аут се нарича положение, при което топката е излязла („с цялата си окръжност“) извън очертанията на игрището, през голлинията, като преди това е била докосната от играч на нападащия отбор.

Гол

Детето (вратар) отскача, за да спаси топката, иначе противниците ще отбележат гол (точка) в тяхна полза

Гол се нарича попадението на топката във противниконата врата, но при условие че топката е преминала голлинията. Отбелязаните голове носят точки, които определят крайния резултат, по който се определя и победителя.

Дузпа (наказателен удар)

Дузпа е единадесетметров наказателен удар в играта футбол. Ударът се изпълнява от специално определена точка в наказателното поле, намираща се на 11 метра от вратата. По време на изпълнението всички играчи с изключение на изпълнителя трябва да се намират извън наказателното поле. Вратарят трябва да е застанал на голлинията по време на изпълнението на дузпата. Ако бъде отсъдена дузпа в самия край на полувремето или срещата, времето трябва да бъде продължено до изпълняването на удара. До момента на удара от изпълняващия състезател никой друг играч не трябва да навлиза в наказателното поле. Дузпата се изпълнява след даден от съдията сигнал със свирката. Дузпата е сложен и до днес непроучен достатъчно психологически момент в играта - специфична величина във футбола въобще.

Автогол

Автогол е термин във футбола и в други отборни спортове, който означава гол, отбелязан от играч във вратата на своя отбор.

Засада

Засадата представлява наказуемо нарушение на правилата на футболната игра. Един играч попада в засада, когато разстоянието между него и вратаря е по-голямо от разстоянието между него и вратата на противника и между него и нея няма най-малко двама противникови играчи и вратаря. Засада няма когато:

  • Играчът се намира в „своята“ половина на игрището.
  • Между него и линията на вратата на противника има поне двама противникови играчи (включително и вратаря).
  • Последен(тоест преди него непосредствено) с топката е играл противников играч.
  • Топката се получава от пряк удар, или от удар от вратата, или от хвърляне на тъч (през страничната линия), или когато топката е съдийска.


Засадата се отбелязва от съдията още с подаването на топката (т.е. преди тя да бъде отиграна от играча, който е попаднал в положение на засада). Засада е тогава, когато в момента на подаването си излезнал зад всички играчи от противниковия отбор.

Непряк свободен удар

Причините за отсъждане на непряк свободен удар са груба игра, препречване пътя на противников играч, блъскане, удране, неумишлена игра с ръка и др. Той се изпълнява от мястото на нарушението, за което се дава, освен когато е в наказателното поле на ощетеният се отбор - в такъв случай се изпълнява, от която и да е точка в половината на игрището, където е маркирано нарушението. Непряк свободен удар може да се изпълни и в наказателното поле на отбора, чийто играч е извършил нарушение (неумишлена игра с ръка, или ако вратаря хване топка върната с крат от футболист от неговият отбор) по усмотрение на съдията. В това положение играчите на отбора извършил нарушение се нареждат на голлинията на вратата с цел да попречат директният обстрел.

Пряк свободен удар

Пряк свободен удар се отсъжда за нарушение извън наказателното поле и чрез него директно не може да се вкара гол. При изпълнението му, противниковите играчи се отделечават на 9,15 м. от състезателя, който го изпълнява. Отсъжда се при грубо нарушение на правилата на играта.

Пас

Пас се нарича подаването на топката с удар към съотборник, а пасовете биват къси и дълги в зависимост от разстоянието.