История на Футбола

2500г. пр.н.е. - От това време в Китай е била известна играта "Цух кух" с няколко десетки учасници и топка, която те ритали и пренасяли на определено разтояние.

2200г. пр.н.е. - Подобна игра се популяризира и в Япония. Тя смътно загатвала за днешния футбол, но без друго стои в неговата предистория.

400г. пр.н.е. - В Спарта масово е практикувана играта епикерос (в много случай част от военното обучение) с участието на множество играчи, стремящи се да пренасят топката с парцали и талаш (или надут волски мехур) от едно място до друго, съобразно тогавашните правила.

100г. пр.н.е. - В Рим придобива популярност вариант на спартанската игра (под название харпастум) и с приблизително същите правила.

Средните векове - Отчасти самостоятелно, отчасти повлияни една от друга в различните европейски страни се популяризира играта с топка - ритане, носене с ръце, хвърляне между два отбора с различна численост (от 20 до 100 и повече участници) - непосредствени предшественици на футбола. В Италия тази игра се нарича калчо ("Ритник", както и до днес се нарича футбола). Във Франция това е "фолклорна игра" наречена сул и шул.

XIV век - Играта с топка особено много се популяризира в Англия, така се създава грижа на краля (младежите вместо да стрелят с лък и други "военни игри", губят времето си с новата игра). Английският крал Едуард за пръв път нарича тази игра"топка-крак,крак-топка".

XIV - XIX век - Взаимно се оспорват два основни вариянта на играта с топка. Единят, който давал предимство на ритането на топката (предшественик на днешния футбол) и другият - при който тя била обработвана главно с ръце (предшественик на днешното ръгби). Възниква необходимостта от изработване на правила на играта. Въодушевеното практикуване на играта в Англия (Кембридж, Оксфорд, Лондон и др.)

1823г. - В правилника ("препоръчките") на Уилям Веб Елис играта на топка с крак се отделя категорично от играта на топка с ръце. Това е годината на раждането на модерния футбол.

1855г. - В Шефилд се създава първият футболен клуб - в Англия и света.

1862г. - Директора на колежа в Ъпънгам, Джон Тринг създава така наречените ъпъгънгамски правила (10 на брой), които лиминират играта: брой на играчи, размери на игрището, отношение към топката и др.

26 Октомври 1863г. - Слага се начало за създаване на Английска федерация по футбол (Лондо) за уеднаквяване на отношението към играта и възприемането на общовалидни правила за цялата страна - условие за по-нататашното и масовизиране на срещи, турнири и др.

1866г. - Уточнява се правилото на засадата, когато един играч от неговия отбор му подава топката и между нея и крайната линия има по-малко от трима състезатели.

1870г. - Нова важна промяна в правилата: забранява се бутането (а то значи най-често блъскането) на играчите в гръб.

1871г. - Времетраенето на играта се привежда към всеобщ часов график: две полувремена по 45 минути. Разтоянието межу гредите на вратата се увеличава ма 7,32м.

1872г. - В правилата се въвежда ъглов удар; учредява се турнир за Английската купа; на 30. II се играе първият в историята медународен мач между Англия - Шотландия при резултат 0:0.

1873г. - Въвежда се хвърлянето на тъч; утвърждават се футболните асоциации на Шотландия (1873), Уелс (1876) и Северна Ирландия (1880).

1874г. - Уточняват се нарушенията, който се наказват с непряк свободен удар.

1875г. - Въжето, което е маркирало "тавана" на вратата (завързано за горните краища на прътовете) се заменя с напречна греда и височината се уточнява 2,44в. (вместо 5,5м. както е било дотогава). Въвежда се и окончателво размяната на териториите (по време на игра), не след всеки гол, както е било до тогава, а веднъж на полувремената.

1878г. - Въвежда се съдийската свирка.

1882г. - Окончателно се формира БООРД - състав от 16 души, по четирима от Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

1884г. - Съдийската бригада (тройката) придобива днешния си вид. Дотогава всеки отбор е въвеждал в игра свой съдия, на своята половина от игрището.Той носел бастунче или флаг.

1887г. - Въвеждат се нови правила: няма засада при ъглов удар, при удар от вратата, както и ако топката преди това е била докоснала противников играч; определят се размерите на топката, тежеста и материала от който трябва да бъде изработена.

1888г. - Създава се Английската футболна лига, което е първото първенство по кръгова система.

1889г. - Увеличават се пълномощията на съдията, на чийто решения никой не може да възразява (пълномощия да наказва за оскърбления, непристойно държание на играча и др.)

1890 - уточняват се размерите и фактически се въвежда наказателно поле с удар на дузпи.

1900г. - Правило за влизане на терена на страничния съдия и на който и да е състезател само с разрешение на страничния съдия.

21 Май 1904г. - Учредява се ФИФА, за да развива спорта, да пази играта с помоща на правилника на БООРД, да координира дейноста на националните федерации.

1907г. - Уточнение към правилото за засадата: "Играч, който при подаване на топката към него се намира в собствената си половина на игрището, независимо колко играча има между него и линията на вратата на хпотивника не е в засада".

1913г. - Уточнява се правилото: "Противниковите играчи трябва да се отеглят на 9,15м. от топката при изпълнение на непряк свободен удар.

1916г. - Основната футболна федерация на Южна Америка учредява шампионат на страните от контитнента.

1920г. - учредява се правилото:"След тъчняма засада".

1924г. - Утвърждава се правилото:"Гол може да се отбележи от ъглов удар".

1928г. - Ново предложение - този път от ФИФА за включване на футбола в Олимпийските игри.

1930г. - Утвърждават се и се провеждат първите в историята на футбола игри за излъчване на световен първенец - Уругвай.

1954г. - Създава се съюз на европейските футболни федерации (УЕФА).

1955г. - Учредява се купата на европийските шампиони КЕШ.

1956г. - Учредява се Африканската футболна федерация и по-нататъ различни състезания по футбол във всички части на света. Световните първенства се превдръщат във върхови спортни събития за планетата и се следят от милиарди зрители. Последните три десетилетия се наричат от въодушевени спортни журналисти "ерата на футбола в историята на планетата".

Любопитно
* Най-ранният гол в мач от световните първенства е отбелязан от чехословакът Вацлав Масек в 16-тата секунда на мача срещу Мексико през 1962г.

* Най-късният гол е бил отбелязан в 119-тата минута от английския национал Дейвид Плат в мача срещу Белгия от втория кръг на турнира през 1990г.

* Най-бързият хет-трик принадлежи на унгареца Лазло Кис в мача срещу Салвадор през 1982г., когато той бележи голове в 70-тата, 74-тата и 77-мата минута. Той също така е единственият резервен играч който е отбелязвал хет-трик.

* Най-старият играч който е отбелязвал гол е Роже Мила от Камерун, който се разписва във вратата на Русия през 1994-та на 42 години и 39 дни.

* Най-младият играч отбелязвал гол на Световни първенства е Кралят на футбола Пеле - той вкарва във вратата на Уелс през 1958г. когато е само на 17 години и 239 дни.

* Единствените играчи, които са се разписвали във всеки мач на отбора си ( включително и финала) са бразилецът Жаирзиньо през 1970-та и Алсиде Гигия от Уругвай през 1950-та. Вторият участва само в 4 срещи, докато Жаирзиньо - в 6.

* Най-бързият гол отбелязван от резервен играч принадлежи на датчанина Ебе Санд в мача срещу Нигерия от втория кръг на първенството през 1998-ма. Санд се разписва за победата на Дания с 4:1 само 16 секунди след като се е появил на терена .

* Единствените играчи които са отбелязвали голове в два финала на Световни първенства са Вава (Бразилия) през 1958-та и 1962-ра, Пеле (Бразилия) през 1958-ма и 1970-та и Пол
Брайтнер (ФРГ) през 1974-та и 1982-ра година.

* Първият играч който бележи хет-трик в мач от Световно първенство е американецът Берт Патенод, който постига това през 1930-та година срещу Парагвай в първия кръг на турнира.

* Единственият играч който отбелязва четири гола в един мач и въпреки това отборът му губи е полякът Ернст Вилимовски срещу Бразилия през 1938-ма година. Леонидис от бразилците също вкарва четири гола в този мач за победата на тима си с 6:5.

* Единственият играч който отбелязва голове за две различни държави е Роберт Просинечки играл за Югославия срещу ОАЕ през 1990-та, и представлявал Хърватска през 1998-ма срещу Ямайка.

* Първият автогол в историята на Световните първенства е отбелязан от швейцарецът Ернст Лотшер в мач от първия кръг срещу Германия през 1938-ма година.

* Единственият играч който отбелязва едновременно гол и автогол в един мач е холандецът Ерни Брандсв мач от втория кръг на турнира срещу Италия през 1978-ма, който неговият отбор печели с 2:1.

* Първият резервен играч отбелязал гол на мундиали е Хуан Басагерен, който вкарва последния гол за победата срещу Салвадор с 4:0 в Мексико'70.