Какво е бъдещето на европейския футбол

Футболът далеч не е само спорт. Той е и шоу, и бизнес, и страст - навсякъде в Европа. Футболът има отношение и към славата и модата, и към уважението и възпитанието. Той може да накара хората да подкрепят отбор, който носи името на града им, въпреки че е съставен от чуждестранни играчи. Понякога обаче футболът е свързан и с насилие, и с расизъм, както и с много пари с неясен произход. Футболът има много лица.

През изминалата седмица футболът присъстваше в новините не само с резултатите от мачовете, но и с избора на Мишел Платини за президент на УЕФА. Платини обеща политика, която да "защитава играта" и посочи, че ще направи всичко възможно да убеди Европейската комисия, европейските депутати и политическите власти като цяло, че европейското законодателство трябва да осигури на спорта предпазна юридическа рамка.
 
Застрашен ли е европейският футболен модел?
 
Според много играчи, клубни лидери, европейски футболни организации и европейски депутати, "европейският футболен модел" е застрашен от мощта на парите и от липсата на ясни правила.
 
Много от участниците в изслушване проведено от Европейския парламент по-рано тази година се съгласиха, че европейският футбол се нуждае от европейски регламент. Футболът се е превърнал в мащабен бизнес и като такъв не е пощаден от специфични проблеми, като корупционни скандали или липса на прозрачност. Като добавим към това расизма и насилието по стадионите, имиджът на професионалния футбол наистина изглежда застрашен.
 
Европейският съюз няма специфични компетенции в областта на спорта като цяло и на футбола в частност. Но Европейският парламент вече пристъпва към действие: тази седмица футболът ще бъде на дневен ред с гласуването на два доклада по темата - един от комисията по култура, и втори - от комисията по граждански свободи.
 
Темата "футбол" в Европейския парламент
 
Към средата на тази година Европейската комисия ще публикува Бяла книга в областта на спорта, в съответствие с препоръките включени в“Independant European Sport Review”, който беше публикуван през лятото на 2006 година. В скоро време можем да очакваме и позицията на Европейския парламент по този въпрос.
 
По думите на Ivo Belet (ЕНП-ЕД, Белгия), докладчик на парламентарната комисия по култура по темата за бъдещето на професионалния футбол, "...важно е да се проведе конструктивен диалог между европейските институции и спортните организации". Докладът на Ivo Belet ще бъде гласуван от комисията по култура на днешното й заседание, а през март ще бъде обсъден на пленарна сесия.
 
На 1 февруари парламентарната комисия по граждански свободи ще разгледа доклада на Giusto Catania (Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица, Италия), касаещ проблемите на сигурността по време на футболните мачове.
 
Според председателя на групата "Приятели на футбола" в Европейския парламент, евродепутата Christopher Heaton-Harris (EНП-ЕД, Великобритания), политиците не трябва да разглеждат футбола единствено като спорт на високо равнище, а да го третират като обществено и културно явление.
 
Чрез поредица от статии ние ще се постараем да дадем повече информация по тази тема. За различните измерения на европейския футбол и за всичко важно от дебатите по този въпрос можете да прочетете в следващите статии: "Дали футболът е икономическа дейност като всяка друга?"; "Парите във футбола: нужда от прозрачност"; Телевизионни права за излъчване на футболните мачове: повече конкуренция, по-голям избор за зрителите?", "Поглед към млади футболни надежди".